Stříbro ze světového poháru

Autor: Petr Streubel| Datum: 1. 11. 2021| Rubrika: Mezinárodní soutěže| Světový pohár| Sezona: 2021-22

Ve dnech 5.–9. října absolvovaly rosické hráčky XXXII. Světový pohár družstev v kuželkách v chorvatském Otočaci.

Ženy KK Slovan Rosice na Světovém poháru družstev 2021

Turnaje se zúčastnilo celkem devět ženských a čtrnáct mužských družstev. Právo startu ve světovém poháru mají vítězové národních ligových soutěží. Českou republiku reprezentovaly rosické ženy a v mužích SKK Rokycany.

Na světovém poháru se nejprve hraje kvalifikace na 6×120 hodů sdružených a z ní nejlepší čtyři družstva postupují do nadstavbové části. Rosické hráčky kvalitním kvalifikačním výkonem 3459 poražených kuželek obsadily druhou příčku o kuželku před maďarským klubem z Budapešti. Nejlepší nához předvedly domácí zástupkyně z Rijeky (3502) a čtveřici týmů doplnily hráčky srbského Novi Sadu (3411).

V nadstavbové části se proti sobě v klasických zápasech postavila družstva dle pořadí z kvalifikace – první se čtvrtým a druhý se třetím. Naše hráčky hrály s Maďarkami, porazily je 6:2 a mohly se radovat z postupu do finále. Rosice předvedly v semifinále téměř stejný výkon jako v kvalifikaci – 3462, Maďarky nahrály o 89 kuželek méně. V druhém semifinálovém utkání zvítězily Chorvatky, které výkonem 3625 nedaly žádnou šanci Srbkám a nadělily jim „kanára“ 8:0 o 250 kuželek.

Finále začalo pro rosické barvy neskutečně dobře. V první polovině dokázaly zvítězit všechny tři české hráčky a skóre tak bylo 3:0 a plus 104 kuželek. V druhé polovině se ukázalo, že Chorvatky „flintu do žita ještě nehodily“ a budou bojovat až do konce. Po třech drahách byly všechny hráčské body rozdány, když dvakrát naše hráčky již 0:3 prohrávaly a jedna naše zástupkyně 3:0 vedla. Průběžný stav tedy 4:2 pro Rosice a je jasné, že rozhodovat budou dva body pro družstvo za celkově poražené kuželky. Těch měly Rosičky po třech drahách pořád o čtyřicet více. Že ani to ale nemusí stačit se holky přesvědčily po odehrání posledních hodů. V závěrečné dorážce Chorvatky otočily vývoj utkání na svou stranu a nakonec dokázaly nahrát o osmnáct kuželek více. Tím vyrovnaly stav utkání na 4:4 a rozhodnout o vítězném družstvu tak musel až počet získaných drah. A těch měly rosické hráčky bohužel o jednu méně (11:13). Na chorvatské straně propukla velká radost, na té české pak naopak smutek a zklamání. Každopádně druhé místo je obrovský úspěch a my k němu gratulujeme! Rosice tak doplnily další výrazný mezinárodní úspěch do klubové sbírky. V předcovidovém SP 2019 skončily třetí, v roce 2017 si již zisk stříbrného umístění vyzkoušely na SP v Blansku.

Umístěním na SP se také rosické hráčky kvalifikovaly do Ligy mistryň. Nasazeny jsou až do druhého kola a o finálový turnaj nejlepších čtyř týmů, který se bude hrát počátkem dubna příštího roku, si zahrají s vítězem utkání SKK Poing 98 (GER) a C.S. Electromureș Romgaz Târgu Mureș (ROU). Utkání druhého kola LM jsou na programu 29. ledna a 19. února 2022.

KK Slovan Rosice na Facebooku KK Slovan Rosice na YouTube
KK Slovan Rosice