Expedice do Náchoda

Autor: Lucie Vaverková| Datum: 22. 6. 2015| Rubrika: Pohár ČKA| Sezona: 2014-15

Jak je již známo, letošní sezóna byla pro rosické kuželkářky velice úspěšná. Ženy si vybojovaly postup do první kuželkářské ligy žen, tedy nejvyšší soutěže u nás, a proto od nové sezony dojde opět k dalšímu posílení týmu.

V rosických barvách bude od září nastupovat dorostenecká a juniorská mistryně světa Natálie Topičová z Valašského Meziříčí. Mít v týmu tři několikanásobné mistryně světa už může být pro soupeře docela strašák. :-) Letošní druholigové prvenství však nebylo jediným úspěchem žen v tomto ročníku. Poslední květnový víkend se v Náchodě uskutečnil finálový turnaj Poháru České kuželkářské asociace, kam se našemu družstvu žen poprvé v historii oddílu podařilo probojovat.

A jak to všechno začalo? První myšlenka přihlásit naše družstvo do tohoto turnaje se zrodila v mé hlavě a nejprve se nesetkala s velkým nadšením. Našlo se ale pár duší, které mě podpořily a družstvo jsem do soutěže, která je doplňkovou k ligovým zápasům, přihlásila. Pohár ČKA se hraje pavoukovým systémem a s každým soupeřem se hrají dva zápasy – jeden na domácí půdě a druhý na soupeřových drahách. Rozdíl oproti ligovým utkáním je také v tom, že hrají pouze čtyři hráčky (v lize jich nastupuje šest).

Do prvního kola nám bylo vylosováno družstvo žen Moravské Slavie Brno, které jsme znaly z druhé ligy. Dokázaly jsme přes něj postoupit dál, kde nám soupeřkami byly prvoligové hráčky z Blanska. I s těmi jsme si poradily. Základní krok jsme udělaly již jasným vítězstvím na domácích drahách a i v odvetném utkání jsme zvítězily a zajistily si tak účast ve finálovém turnaji nejlepších čtyř týmů z celé republiky. Do toho se kromě Rosic probojovala ještě družstva TJ Sokol Duchcov, KK Slavia Praha a KC Zlín. Všechny tři týmy hrají první ligu žen, proto Rosice do Náchoda odjížděly s jasným cílem – poprvé poměřit své síly v přímém boji s hráčkami, proti kterým budou nastupovat ve své premiérové prvoligové sezóně.

V semifinálovém utkání jsme měly soupeřky z Duchcova. Od prvního hodu to bylo velmi vyrovnané utkání. První dva souboje skončily nejtěsnějším možným rozdílem. Já nakoulela 559 a se soupeřkou prohrála o kuželku (na dráhy 2:2). Iva Rosendorfová porazila 532 kuželek a přestože v konečném součtu byla také o jednu kuželku horší než její protihráčka, dokázala zvítězit 3:1 na dráhy. Třetí souboj skončil na kuželky ještě těsněji – Andrea Axmanová remízovala na 561. Ale stejně jako Iva dokázala být lepší na třech drahách ze čtyř a připsala tak na týmové konto další bodík. Poslední rosická hráčka, Naďa Dobešová, prokázala své zkušenosti, a dokázala zvítězit na 569 o 27 kuželek. I toto vítězství se však nerodilo vůbec hladce a o všem rozhodla až závěrečná dráha. Do posledního hodu tedy nebylo vůbec jasné, jak to dopadne, ale naše koncové hráčky to zvládly a to pro nás znamenalo postup do finálového utkání. Druhé semifinále mezi hráčkami Zlína a Slavie Praha vyhrály ženy Slavie – několikanásobné mistryně České republiky.

Náš nedělní zápas začínal až v 11 hodin, ale i tak jsme šli na kuželnu dříve, abychom nasáli trochu finálové atmosféry při zápase o třetí místo. Protože vítězná sestava se nemění, hrály jsme ve stejném složení jako v sobotním utkání (Magda Winterová byla opět připravená pro případ nutnosti střídání). Zápas patřil opět k těm infarktovým. V první dvojici nestačila Iva na dobře hrající soupeřku o 78 kuželek (531:609). Mně chyběla jedna kuželka k šestistovkové hranici a soupeřku jsem o 24 porazila. Celkově tak byl po první dvojici stav 1:1, ale 54 kuželek jsme ztrácely. Nic ale nebylo ztraceno a chtěly jsme se poprat alespoň o remízu, která by znamenala závěrečný rozstřel. K tomu bylo nutné, aby obě naše poslední hráčky zvítězily a získaly čtyři setové body z osmi. Holky ale nakonec předvedly dokonalý obrat, protože nejenom, že obě zvítězily, získaly pět a půl dráhy, ale stáhly i celý náskok soupeřek a k tomu ještě pět kuželek přidaly. Celkově jsme tedy zvítězily 5:1 a i když výsledek vypadá jednoznačně, vývoj utkání takový rozhodně nebyl.

Vítězné rosické družstvo v Poháru ČKA 2014/15

Staly jsme se tedy vítězkami poháru České kuželkářské asociace a vybojovaly si účast na Poháru NBC, který se bude konat na přelomu září a října v rakouském Ritzingu. Jedná se o prestižní mezinárodní turnaj, tak nám držte palce, ať se nám podaří vybojovat co nejlepší umístění. Ještě před naším prvním prvoligovým zápasem nás bude čekat boj o Superpohár, kdy se opět střetneme s pražskou Slávií – vítězkou první ligy.


Kvalifikace na MČR nereg.

Kvalifikace na MČR neregistrovaných

Školní turnaj 2024

Školní turnaj 2024

Termínový kalendář

Rezervace sportovišť

KK Slovan Rosice na Givt.cz

Nábor hráčů a hráček

Tréninky jsou každý pátek od 15.30.

Mládež KK Slovan Rosice

Pozvánka do areálu KK Slovan

Pozvánka do areálu KK Slovan Rosice

KK Slovan Rosice na Facebooku KK Slovan Rosice na YouTube